Publicat in

01 decembrie 2012

Comentarii

1 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Alba Iulia - 1 Decembrie 2012

Cel mai important eveniment al țării se întâmplă, an de an, la Alba Iulia. 

Prima zi a lunii decembrie e timpul când zeci de mii de români se întâlnesc la Alba Iulia, pe platoul din faţa Catedralei Încoronării, pentru a celebra ceea ce, la 1 decembrie 1918, îi unea pe românii de pretutindei: Marea Unire.



În 2012, Alba Iulia a numărat 94 de ani de la eveniment, aniversându-l prin manifestări cultural-sportive care s-au desfășurat pe durata a trei zile. Vineri, 30 noiembrie, a început încă de dimineață prin ceea ce s-a numit Programul Cultural Educativ pentru copii și adolescenți – „1 Decembrie”, după care s-a jucat spectacolul Zulenka, la Teatrul de Păpuși „Prichindel”. A urmat înmânarea către oficialitățile județului Alba a mesajelor copiilor din județele Iași, Sălaj, Sibiu, Botoșani, Bihor, Satu Mare, Gorj, Arad, Olt, Suceava, Bistrița Năsăud și Alba. La ora 12.30 a fost ridicat pe catarg drapelului României, după care s-au succedat o serie de activități extrem de diverse, printre care vernisajul unei expoziții de machete, jocuri sportive și interactive pentru copii, cafenele culturale, concerte omagiale dedicate Zilei Naționale, proiecții video pe zidurile cetății și, un fapt inedit, lansarea lămpilor zburătoare deasupra cetății Alba Iuliei.



Manifestările specifice de 1 decembrie 2012 au început sâmbătă, încă de la ora 09.00, cu depuneri de jerbe și coroane la statuile personalităților marcante din Alba Iulia. Ca întotdeauna de Ziua Națională, a avut loc un Te Deum la Catedrala Încoronării, apoi Ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății și un mare spectacol de muzică populară. Au urmat proiecții de filme, expoziții de artă plastică și o uriașă Horă a Unirii, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Mai târziu a avut loc tradiționalul și mult-așteptatul spectacol de focuri de artificii, urmat de concerte de muzică ușoară (Ștefan Stan – câștigătorul concursului „Vocea României”, Subcarpați, Culise de cartier, Danaga, Injektah, Limun).



În cea de-a treia zi – Duminică, 2 decembrie – manifestările au continuat de la ora 10.00, cu competiții sportive, vernisaje de expoziții și concerte de muzică clasică, încheiate cu un amplu spectacol folcloric, la Alba Mall, realizat de copiii de la Palatul Copiilor, cu formații de dasuri, soliști vocali și instrumentiști, sub genericul „Decembrie – Columnă a Unirii”. Seara s-a încheiat cu un concert Rockability Party, pe specificul anilor ’70- ’80. În ansamblu, așadar, manifestările dedicate Zilei Naționale au surprins prin diversitate și prospețime, amintind tuturor că locul cel mai potrivit pentru acest eveniment esențial este Alba Iulia.

1 Comentarii

Trimite mesajul

Anonim ● acum 286 zile

Cel mai mult mi-au placut jocurile de lasere si tricolorul urias. Asa ceva tii minte si dupa ani si ani de zile, de-aia e bine sa participam la asa evenimente mari, bine facute

Copyright © 2014 www.turismalba.ro