Publicat in

17 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Schi si snowboard

Un mare vis a devenit realitate pentru toţi cei care au sportul în sânge.

Pentru foarte mulți, când se apropie iarna, județul Alba înseamnă munte și zăpadă. Adică schi și snowboard. Cele două domenii schiabile ale județului – de la Șureanu, în Munții Șureanu și Arieșeni, în Munții Apuseni – s-au impus de ani de zile în conștiința publicului larg și fac, an de an, o bună promovare a județului încă de la prima ninsoare. Cea mai bună dovadă sunt miile de schiori și de boarderi care dau năvală în fiecare weekend de iarnă pe pârtiile din Șureanu și Arieșeni, dornici să guste aventura și bucuria zăpezii.

 

DOMENIUL SCHIABIL ȘUREANU

 Nouă pârtii de schi au fost deschise pe masivul Şureanu încă din ianuarie 2010, aducând sporturile de iarnă și în această zonă extrem de sălbatică, înaltă și puțin cunoscută de publicul larg. Aici, stratul de zăpadă naturală rezistă până la sfârșitul lunii mai, făcând din domeniul schiabil o țintă atât a amatorilor de ski ca agrement, cât și a iubitorilor de schi de tură.

 

Deși încă proaspăt în conștiința publicului larg, Domeniul Schiabil Șureanu este, deja, un nume puternic pe durata sezonului de iarnă. Pârtiile atrag săptămânal sute de schiori, dornici să le încerce, să le fotografieze și, ulterior, să le discute pe forumuri de specialitate. Fenomenul e explicabil: aflate la altitudinea de 2.010 m (pe locul doi după cele de la Sinaia), pârtiile de la Şureanu au o durată foarte mare a zăpezii (decembrie – aprilie). Astfel, Şureanu rămâne, uneori, singurul loc unde se poate schia, în ţară, în timp ce pe alte domenii schiabile din România iarba verde își face apariția.

 

Pârtiile de la Șureanu, dotate cu două teleschiuri și un telescaun, sunt dedicate oricărui tip de schior, având o dispunere excelentă pe platoul alpin. Variate ca dificultate și înclinaţie, ele conțin porţiuni de zăpadă tasată şi de mult-râvnita powder, ideală pentru snowboard și freeride. Pârtiile oferă trăiri inedite prin coborârea în golul alpin și panorame unice în Carpați (cu masivele Pătru, Retezat, Cindrel, Lotru și Parâng).

 

·         Altitudine maximă a pârtiilor: 2.010 m

 

·         Altitudine minimă a pârtiilor:1.650 m

 

·         Pârtii: 9, lungime totală 11 km

 

Pârtia A1 – lungime: 1.650 m, culoare pârtie: roșu

E cea mai iubită pârtie de la Șureanu. Pornește din vârful Aușel, de la 2.010 m altitudine, are puține denivelări și coboară pe toată lungimea platoului alpin, ceea ce oferă schiorului o mare libertate de stiluri în alunecare. Totodată, exteriorul nebătătorit al pârtiei A1 este perfect pentru freeride. Pe de altă parte, A1 oferă maximă vizibilitate asupra întregului domeniu schiabil.

 

Pârtia A2 – lungime: 1.650 m, culoare (dificultate): roșu

La fel interesantă ca A1, A2 e una din marile provocări de la Șureanu. Mai abruptă și solicitantă fizic decât celelalte, A2 e destinată schiorilor avansați.

 

Pârtia A3 – lungime: 2.060 m, culoare (dificultate): roșu / albastru / verde

Deși e cea mai lungă pârtie de la Șureanu, turiștii o preferă mai puțin. E foarte îngustă, are forma adâncită a unui jgheab care te aruncă dintr-o latură într-alta și conține pietre atunci când zăpada e puțină. Totuși, cei care iubesc viteza pot profita din plin de forma acestei pârtii, care, spre final, coincide cu A2.

 

Pârtia C1 – lungime: 1.700 m, culoare (dificultate): albastru / roșu

Pornește de la punctul de sosire al primului teleschi și este preferata începătorilor, cel puțin pentru prima sa jumătate. Având înclinaţie mică, e ideală pentru învăţarea primilor paşi de schi (alunecarea în plug, schimbarea direcţiei din staționare, ridicarea din căzătură). A doua jumătate a pârtiei este, însă, dedicată schiorilor avansați, întrucât lățimea pârtiei are o înclinație incomodă de la dreapta la stânga.

 

Pârtia C2 – lungime: 650 m, culoare (dificultate): roșu

Se află în dreapta primului teleschi, coborând din platou până la bază. Deși e scurtă, C2 oferă o bună vizibilitate a pantelor, cu înclinaţii care variază antrenant. Adorată de snowboarderi pentru porţiunile largi de zăpadă powder şi pentru rampa de la mijlocul pârtiei, C2 este, totodată, excelentă pentru schiori. Un minus al pârtiei e coborârea prin pădure, unde apare deseori gheaţa, pietrele şi iarba (în vârfurile de pantă, în special).

 

Pârtia C3 – lungime: 650 m, culoare (dificultate): roșu

Cuprinsă între C4 şi primul teleschi, C3 pare a fi cea mai imprevizibilă dintre pârtii. Motivul constă în multitudinea de dâmburi de pe toată suprafaţa pârtiei, curbele cu pantă abruptă, înclinaţiile oblice şi, în vârfurile de pantă, zăpada îngheţată. Cu toate acestea, C3 oferă senzaţii tari celor care stăpânesc alunecarea în viteză, pe schiuri sau snowboard.

 

Pârtia C4 – lungime: 800 m, culoare (dificultate): roșu

Se află lângă C3. Deşi oferă cea mai plăcută linie de coborâre – curbe largi şi înclinaţii variate, solicitante fizic – C4 e frecvent acoperită de gheaţă. Ca atare, de multe ori doar specialiştii coborârii pe gheață se vor bucura de cei 830 m lungime ai pârtiei C4. În acelaşi timp, C4 e preferată de snowboarderi pentru partea de coborâre din exteriorul pârtiei, în dreapta – prin powder –, unde pot fi executate slalomuri inedite. Atenție, însă, la intersecția pârtiei C4 cu A1, întrucât pot avea loc coliziuni.

 

Pârtia S1 – lungime: 600 m, culoare (dificultate): albastru

Pornind de la cota 1.900, S1 coboară de-a lungul celui de-al doilea teleschi, oferind experienţe plăcute doar schiorilor. Snowboarderii, în schimb, au multe de obiectat acestei pârtii finalizate cu contrapantă, în partea inferioară, ceea ce presupune desfacerea legăturilor şi înaintarea la pas. Pentru schiori, însă, această porţiune lipsită de înclinaţie poate fi folosită – în cel mai bun caz – pentru exersarea înaintării de tip schi fond.

 

Pârtia S2 – lungime: 1.200 m, culoare (dificultate): roșu

Coincide parţial cu S1, în zona alpină, după care se desprinde în stânga, coborând prin pădure. Acolo, panta abruptă poate pune probleme începătorilor. Atenție, pârtia S2 se finalizează în zona unde au loc lecțiile de schi pentru începători, așadar grijă la coborâre!

 

·         Instalații de transport pe cablu: un telescaun și două teleschiuri, cu program zilnic între orele 10.00 – 17.00, de marți până Duminică (în cazul în care viteza vântului va depăși 60 km / oră, telescaunul va fi oprit)

 

·         Instalații de nocturnă: nu

 

·         Mașini de bătătorire zilnică a pârtiilor: da

 

·         Tunuri de zăpadă: nu

                   

·         Semnal de telefonie mobilă: da (Cosmote și parțial Orange)

 

·         Grosimea medie a stratului de zăpadă: 50-100 cm

 

·         Servicii:

- asistenţă Salvamont la baza pârtiilor

- instructor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei

- școală de schi și snowboard la baza pârtiilor

- centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei

- centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor

- trei après-ski­-uri la baza pârtiilor

 

·         Evenimente speciale: Serbările Zăpezii (la jumătatea lunii februarie)

 

·         Acces și starea drumului: Sebeș – Șugag – lacul Oașa pe șoseaua Transalpina (DN 67 C), apoi la dreapta spre mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h fără popasuri. Drumul, în proporție de 80%, este asfaltat. Singura porțiune de drum care pune unele probleme de accesibilitate șoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Șureanu, și anume tronsonul dintre barajul Oașa și pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porțiuni de carosabil accidentat și îngust. Totuși, e accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă și lanțurile pentru roți.

 

·         Contact:

004 0258 738 102

004 0258 738 121

www.schisureanu.ro

 

 

STAȚIUNEA VÂRTOP-ARIEȘENI

 

Unul dintre cele mai sonore nume în istoria sporturilor de iarnă din România este Arieșeni. În ochii multora care și-au petrecut acolo concediile, Arieşeni e mai mult decât o staţiune. E un nume cu vechime, un nume care definește Apusenii fiindcă, fiindcă de el se leagă, concret, o parte importantă a turismului românesc.

 

În fiecare an, mii de schiori din toată țara sosesc pe pârtiile de la Arieșeni, pentru a se bucura de zăpada care, în sezoanele bune, durează aproape cinci luni. În plus, localnicii sunt ospitalieri, priveliștile sunt odihnitoare, infrastructura este satisfăcătoare, iar preţurile de cazare pot fi negociate.

 

Având în vedere orientarea nordică a pârtiilor de schi de la Arieşeni, durata medie a sezonului în care este posibilă practicarea sporturilor de iarnă se întinde din decembrie până în luna aprilie a anului următor. Vorbim aici atât despre pârtiile Vârtop 2 și Vârtop 1, cât și despre pârtia Piatra Grăitoare (județul Bihor), din imediata vecinătate. La prima vedere, cele trei par să formeze același domeniu schiabil, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei care schiază pe pârtiile Vârtop schiază, de obicei, și pe pârtia Piatra Grăitoare, din județul vecin. Un mic dezavantaj este că toate trei se găsesc la mică distanță de șosea, ceea ce implică frecvente aglomerații rutiere. Totuși, partea plină a paharului e dată de belșugul de omăt, care crește văzând cu ochii în această zonă.

 

·         Altitudine maximă a pârtiilor: 1.400 m

 

·         Altitudine minimă a pârtiilor: 1.150 m

 

·         Pârtii: 2, lungime totală 1,5 km

 

 

Pârtia Vârtop 2 – lungime: 430 m, culoare (dificultate): albastru

Este „sala de curs” a tuturor celor care învață primii pași de schi. De dimineața până seara, pe Vârtop 2, vocile instructorilor de schi sunt, de ani de zile, „muzica” obișnuită a pârtiei. Accesibilă oricui datorită înclinației mici (excepție făcând partea superioară, pe o lungime de aproximativ 40 m), a lățimii generoase și a diferenței mici de nivel (105 m), Vârtop 2 este aproape perfectă pentru abc-ul sporturilor de iarnă, fie schi sau snowboard. Un avantaj este iluminatul nocturn, cu lumini albe, care oferă vizibilitate inclusiv pe timp de ceață.

 

Pârtia Vârtop 1 – lungime: 1.000 m, culoare (dificultate): roșu

Mai lată, mai lungă și mai interesantă decât Vârtop 2 este pârtia Vârtop 1, pentru parcurgerea căreia îți trebuie curaj și, bineînțeles, măiestrie. E provocarea pentru care nu e destul să știi „să aluneci” pe schiuri; e imperativ să stăpânești tehnica cristianiilor și a frânării pe pantă abruptă. E nevoie, adică, să poți schia. Pârtia prezintă o diferență de nivel de 200 m, pe o lungime de 1.000 m, raport ce se reflectă în înclinația mare, cel puțin în jumătatea de sus, aproape de cota 1.400.

 

·         Instalații de transport pe cablu: două teleschiuri, cu program zilnic între orele 09.00 – 17.00, de marți până Duminică

 

·         Instalații de nocturnă: da

 

·         Mașini de bătătorire zilnică a pârtiilor: da

 

·         Tunuri de zăpadă: da

                   

·         Semnal de telefonie mobilă: da

 

·         Grosimea medie a stratului de zăpadă: 60-100 cm

 

·         Servicii:

- asistenţă Salvamont la baza pârtiilor

- școală de schi & snowboard la baza pârtiilor

- centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor

- après-ski­-uri la baza pârtiilor

 

·         Evenimente speciale: Serbările Zăpezii (la jumătatea lunii februarie)

 

·         Acces și starea drumului: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min fără popasuri. Drumul este accesibil oricărui tip de autovehicul.

 

·         Contact:

004 0745 514 498

www.cabanavartop.ro

 

 

DOMENIUL SCHIABIL VALEA SEBEȘULUI

(proiect)

 

Viitorul domeniu schiabil, care va totaliza peste 15 km de pârtii, va fi cel mai înalt din țară și, totodată, unul dintre cele mai vaste. Pârtiile se vor desfășura pe masivul Pătru din Munții Șureanu și coboară în două zone distincte: Poarta Raiului și Luncile Prigoanei. Ambele vor deveni stațiuni montane, odată cu dezvoltarea domeniului schiabil. Stațiunile vor conţine pensiuni, cabane, restaurante, plus șapte pârtii pe vârful lui Pătru, la altitudini de peste 1.400 m. Lungimea lor va depăşi 15 km, se vor desfăşura aproape în totalitate în gol alpin şi vor fi dotate cu trei telescaune şi două telegondole (care vor suporta 6.700 de schiori pe oră).

 

Poarta Raiului și Luncile Prigoanei au fost preferate de către inițiatorii proiectului datorită atractivității peisajului, a conectivităţii la principalele drumuri şi a climei favorabile sporturilor de iarnă. Proiectul, în valoare de aproximativ 33 de milioane de euro, aparţine Consiliului Judeţean Alba şi e semnat din anul 2006. Lucrările de implementare a proiectului vor începe în curând.

 

·         Altitudine maximă a pârtiilor: 2.080 m

 

·         Altitudine minimă a pârtiilor1.400 m (în Luncile Prigoanei) și 1.560 (în Poarta Raiului)

 

·         Pârtii: 7, lungime totală 15 km

Zona de sosire: Poarta Raiului

Pârtia A1 Valea Cugirului – lungime: 2.290 m, culoare (dificultate): albastru

Pârtia B1 Aușelu Lung  – lungime: 2.690 m, culoare (dificultate): albastru

Pârtia B2 Aușelu Mijloc – lungime: 2.130 m, culoare (dificultate): albastru

Pârtia B3 Aușelu Scurt – lungime: 1.920 m, culoare (dificultate): albastru

 

Zona de sosire: Luncile Prigoanei

Pârtia C1 Plaiul Mare – lungime: 1.790 m, culoare (dificultate): albastru

Pârtia D1 Vârful lui Pătru – lungime: 2.210 m, culoare (dificultate): roșu

Pârtia E1 Slalom – lungime: 2.090 m, culoare (dificultate): roșu

 

·         Instalații de transport pe cablu: trei telescaune și două telegondole

 

·         Instalații de nocturnă: nu

 

·         Mașini de bătătorire zilnică a pârtiilor: da

 

·         Tunuri de zăpadă: da

                   

·         Semnal de telefonie mobilă: da

 

·         Grosimea medie a stratului de zăpadă: 60-100 cm

 

·         Servicii:

- asistenţă Salvamont la baza pârtiilor

- școli de schi în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului

- centre de închirieri schiuri & snowboards în Luncile Prigoanei și Poarta Raiului

- après-ski­-uri la baza pârtiilor

 

·         Acces și starea drumului: Sebeș – Șugag – lacul Oașa pe șoseaua Transalpina (DN 67 C), apoi la dreapta spre mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 74 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h și 40 minute, fără popasuri.

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro