Publicat in

19 iulie 2014

Comentarii

1 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Întâlnirea tuturor muntenilor

Cea mai vestită, amplă și căutată sărbătoare montană în aer liber din ţară. 

E cea mai vestită, amplă și căutată sărbătoare montană în aer liber din ţară. Azi, lumea vine pe Muntele Găina nu neapărat pentru căsătorii pe munte, ci pentru marea sărbătoare etno-culturală care a devenit Târgul de Fete, la cota 1.400, la mijlocul lunii iulie. Dar şi pentru distracţie, târgul fiind un weekend cu discotecă pe munte, artificii, foc de tabără, cu paradă a portului popular, cu târg de obiecte populare și spectacole de muzică tradiţională.

 

Se spune că târgul există încă de când poporul proslăvea Soarele. Era o întâlnire a tuturor muntenilor risipiţi pe văi, dornici să aducă mulţumire marelui astru pentru roadele pământului. Mai târziu apoi, marele platou de la Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse.

 

La finele secolului al XIX-lea, sătenii urcau, de cu seară, pe platoul Găinei. Dis-de-dimineaţă, doi delegaţi din partea moţilor şi doi din partea crişenilor trăgeau o linie de despărţire între cele două tabere, astfel încât moţii îşi aşezau merindele în partea de răsărit, iar crişenii în apus.

 

Se zice că mândrele, sperând că îşi găsesc soţ, veneau cu zestrea gata așezată pe cai, iar preoţii săvârşeau cununiile acolo, pe Muntele Găina. Fetele se pregăteau ani întregi pentru ziua cea mare de pe munte. Fiecare familie, care avea fată de măritat, îşi ridica un cort pe munte, în care scotea zestrea la vedere şi îi aştepta pe peţitori. Nici feciorii nu se lăsau mai prejos. Se adunau însoţiţi de familiile lor şi aduceau ceea ce era mai bun, mai ales o curea frumoasă plină de argint şi aur. Iar după ce îşi alegeau mireasa, urma o „încredinţare“ înaintea publicului, ce consta în schimbarea de năfrămi numite „credinţe“. După încredinţare, se lua prânzul, apoi se încingea hora peste târg, formată din moţi şi crişeni, care îşi adresau tot felul de satire. Din aceste glume, de cele mai multe ori se iscau certuri care degenerau în bătăi sau, aşa cum se zicea, în „nerânduieli“.

 

La apusul soarelui, însă, toate bune şi frumoase. Oamenii începeau să plece râzând şi glumind. Crişeanul, fiind mai iute la fire şi rău la mânie fiindcă nu şi-a putut vinde oalele, începea să le spargă cu bâta. Moţul, în schimb, dorind ca oalele cumpărate să ajungă mai iute acasă, le dădea de-a rostogolul din deal...

 

Accesul la Târgul de Fete e simplu. Trebuie să ajungi în satul Avram Iancu, care se află pe drumul județean 762, ce se desprinde la stânga după ce ieși din Câmpeni. Din centrul satului faci stânga pe un drum forestier, care te va duce direct la poalele muntelui Găina.

 

1 Comentarii

Trimite mesajul

Gh. Ghit. ● acum 287 zile

A fost extrem de multa lume. Nu ma asteptam la asta. Si chiar daca nu am avut cea mai buna vreme, cred ca a meritat sa ajung acolo, pe Muntele Gaina. Cel mai mult m-a impresionat targul de mesteri populari si felul batranilor de a vorbi despre munca lor. Cred ca o sa merg si la anul la Gaina.

Copyright © 2014 www.turismalba.ro