Publicat in

13 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Tradiție și folclor

Satele judeţului Alba te întâmpină cu belşug de folclor, desprins din viaţa locuitorilor săi.

Datini şi credinţe transmise din generaţie în generaţie îşi dau mâna spre a marca evenimente calendaristice, sărbători religioase, dar şi momente fireşti din viaţa de zi cu zi. Iar dacă mai adaugi şi câte o legendă locală, ştiută numai de bătrânii satelor, tradiţia capătă o sacralitate de necontestat şi îi asigură dăinuirea.

Se practică cele mai variate ocupații tradiționale și meșteșuguri (prelucrarea lemnului, olăritul, aurăritul), condițiile climatice, relieful și solul favorizând ocupații ca pomicultura sau viticultura. Practicile se reflectă, de asemenea, în cele mai năstruşnice manifestări artistice, precum „Butea” din zona Secaşelor, „Căluşul” sau „Călușorul”, „Înmormântarea Fărşangului” ori „Purtata Fetelor de la Căpâlna”. Ele sunt doar câteva din obiceiurile reprezentative pentru Ardeal, determinându-i pe turişti să le caute în călătoriile lor.

Iubitorii de folclor se vor simţi în largul lor la sărbătorile organizate anual, devenite tradiţii, la care iau parte solişti şi meşteri populari din toată ţara. Sunt ocazii în care sătenii îşi prezintă specificul popular, păstrat cu dragoste de la strămoşi. Bogate colecţii de piese autentice desprinse din cultura locală sunt păstrate în expoziţiile etnografice săteşti, în special în muzeele din Lupşa, Rimetea, Almaşu Mare sau la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. (C.C.)

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro